Seminar

Gamle+Museet+design+element.png
 

Vurderer du å ta med dine ansatte på seminar? Et seminar er en god arena for læring og kommunikasjon, men det sosiale aspektet er vel så viktig. Her er noen tips til hvordan man kan få mest mulig ut av seminaret.

 

Tips til deg som skal arrangere seminar

Har du kommet over et tema i fagbladet som du kunne tenke deg å lære mer om, eller som du tenker kan være nyttig for dine ansatte? Hvorfor ikke invitere dine medarbeidere med på et seminar? Her får man økt kunnskap om et bestemt tema, samtidig som man utveksler både ideer og erfaringer med andre. Seminaret kan sammenlignes med en konferanse, bare at deltakerne er færre og muligheten for kommunikasjon større. Skal du holde et seminar selv, er det viktig med god planlegging og tilrettelegging for at deltakerne skal få mest mulig ut av arrangementet. 

Hensikten med seminaret

Når man inviterer til et seminar, er det for å gi medarbeiderne faglig påfyll og motivasjon for videre arbeid. Seminaret kan handle om alle slags temaer som er viktige for arbeidslivet, som for eksempel å oppnå bedre kommunikasjon eller fokusere på et helsefaglig tema som angår organisasjonens medlemmer. Underveis i seminaret åpnes det gjerne for uformell kommunikasjon mellom foredragsholder og publikum. Gjennom dette lærer man å bli en bedre lytter og få økt forståelse for andres synspunkter, i tillegg til at man får øvd seg i å legge fram argumentene sine. 

Ved å dele inn deltakerne i grupper kan man skape gode diskusjoner og aktiviteter som gir bedre mellommenneskelige ferdigheter, som for eksempel hvordan man skal håndtere meningsforskjeller og konflikter. Et seminar ledes gjerne av en fagperson som presenterer stoffet på en lettfattelig måte, slik at man får satt seg dypt inn i tematikken uten å måtte lese seg til det på forhånd. Det lønner seg likevel å være aktiv, stille spørsmål og gjøre gode notater underveis. 

Seminar som kontaktarena 

Ved å delta på et seminar får man ikke bare tilgang på fagfolk, man møter også andre med samme interesser og verdier. På den måten blir seminaret en arena der man kan diskutere ulike sider ved sitt fagområde, holde seg oppdatert på hva som skjer i bransjen og dermed skape gode forbindelser i yrkessammenheng. Ikke minst kan det å møte nye mennesker virke oppmuntrende og motiverende for de målene du har satt deg i arbeidet ditt. Man kan oppleve å se på utfordringer med et nytt og friskt blikk og dermed komme styrket tilbake. 

Kreativitet og motivasjon

En annen god grunn til å ha seminar, er at man får kommet seg litt bort fra hverdagens rutiner, stressende møter og andre, daglige forstyrrelser. Å samles utenfor vante omgivelser kan gi både kreativiteten og produktiviteten et løft, samt at det styrker samholdet i gruppen. Det er grunnen til at mange arbeidsgivere tar med sine ansatte på hotell for en weekend. På et seminar kan man la seg skjemme bort av en god hotellseng, deilig mat og muligheten til å fordype seg i et tema et par dager, mens man hygger seg med sine kolleger. Etterpå vil man kanskje oppleve å komme tilbake med ny glød og styrket motivasjon som man tar med seg videre inn i arbeidsdagen. Med andre ord – et seminar kan være bra for både helsen og produktiviteten på jobb.

Skap en hyggelig ramme rundt seminaret

Er det første gang du skal ha med dine ansatte på seminar? Da er det viktig å være godt forberedt og vite hva du ønsker å få ut av seminaret. Det gjør det enklere å legge til rette for at seminaret blir vellykket. Det første man bør gjøre er å skaffe en god foredragsholder. Vær tidlig ute med å booke vedkommende, og tenk over om du ønsker å ha et to-dagers seminar på hotell eller leie et lokale eller møterom til et heldagsseminar. Det kommer i hovedsak an på hvor mange deltakere dere er. 

Dersom du leder en større bedrift, er det naturlig å se etter et lokale som rommer mange, og som gjerne har ett eller flere tilstøtende rom der folk kan mingle. I Oslo finner man lokaler som egner seg til både konferanser og seminarer – sørg bare for å skaffe et som er passe stort i forhold til antall deltakere. Når man skal planlegge et seminar, er det viktig å finne et lokale som gir en god ramme rundt arrangementet fordi dette har mye å si for både læring og kreativitet. Enten man foretrekker et lyst og luftig lokale, eller et intimt og sjarmerende som Nedre Løkka, så ha i bakhodet at det kan være med på å sette stemningen for hele seminaret! 

Mange velger å reise et stykke unna arbeidsplassen for å virkelig komme bort fra de vante omgivelsene, men hvis man jobber i Oslo og skal ha et heldagsseminar kan man finne flotte lokaler i hyggelige omgivelser også her. Hva med å legge seminaret til de historiske kvartalene rundt Akershus festning? Det er mange fordeler ved å velge et lokale med sentral beliggenhet; det er enkelt å komme seg til lokalet via kollektivtransport, og man har mulighet til å stikke ut i byen i pausene eller spise middag på en av Oslos mange restauranter.  

Hva kan lokalet bidra med? 

Hør med ulike lokaler hva de kan bidra med av praktisk hjelp til seminaret før du tar et endelig valg. Til et seminar trengs gjerne noe teknisk utstyr samt whiteboard, en overhead eller storskjerm for å lage oversikter og vise presentasjoner. Spør kontaktpersonen på stedet hva de har tilgjengelig eller hvorvidt man må leie via andre. Det er uansett lurt å ta en tur på befaring for å danne seg et inntrykk av lokalet først. 

De fleste lokaler kan dessuten ordne med kald og varm drikke, frukt og snacks i pausene samt gode lunsj- og middagsmenyer. 

Hvordan gjøre seminaret til en suksess?

Det er ikke bare lokalet som er viktig – også innholdsmessig bør det legges til rette for å gjøre seminaret til en suksess. Som leder bør du være forberedt på seminarets tema. Still spørsmål, gjør notater og kom gjerne med innspill. Invitasjonen du sender dine medarbeidere i forkant bør inneholde tema og tidsskjema for seminaret, slik at også de kan stille forberedt. Det gjør at man i fellesskap kan skape en givende læringsprosess. 

En læringsprosess krever tilrettelegging på flere plan; en lys og hyggelig arena, humor og engasjement, konsentrasjon og sosialt samspill. Gruppearbeid vil derfor være en fin måte å komme sammen og kommunisere på. Det er også viktig å holde energien og motivasjonen oppe, derfor er det lurt å fylle på med kaffe, te og snacks underveis i seminaret. Pass på at du legger inn nok pauser når du lager tidsplan for dagen. Deltagerne bør få mulighet til en beinstrekk etter halvannen eller to timer med fag. 

Etter en lang dag med mye læring, trenger man også å bevege seg, så hvorfor ikke arrangere en morsom, fysisk aktivitet som får alle på beina? Det går for eksempel an å invitere til et uhøytidelig rebusløp for å løsne på snippen! Når man har det gøy sammen, blir man også bedre kjent med hverandre. Slik kan man bygge relasjoner som er verdifulle å ta med seg tilbake til kontoret.

Avslutt gjerne seminaret med en middag, enten i lokalet eller på hotellet. Bor man på hotell, bør man gi rom for litt egentid og hvile før man samles igjen om kvelden. Det er mange ting å fordøye etter en lang dag med seminar i Oslo. Å avrunde det hele med en sosial sammenkomst er en hyggelig gest til dine medarbeidere. Det kan gjøre underverker for miljøet, og er en lønnsom investering for deg som arbeidsgiver. Fornøyde medarbeidere yter som kjent mer på jobb!

Din personlige planlegger

På Gamle Museet leier vi ut lokaler til workshop, seminar, konferanse og andre fagdager, og vi stopper ikke der! Vi har en profesjonell bookingavdeling med dedikerte prosjektledere som har lang erfaring innen alle slags event og fagarrangement. Når du leier lokale hos oss, kan du lene deg tilbake og føle deg trygg på at jobben blir gjort til punkt og prikke. Vi tilbyr skreddersydde løsninger og hjelper deg med hele prosessen fra A til Å. Vi gir deg tid og overskudd til å kunne fokusere på selve seminaret og deltagerne. 

Nyt dagen og la oss fikse resten! Kontakt oss for en uforpliktende samtale i dag.

Det kan være lurt å tilby seminardeltagerne bord til den faglige delen. Et seminar innebærer ofte endel praktiske oppgaver som skal løses enten i fellesskap eller hver for seg.

Det kan være lurt å tilby seminardeltagerne bord til den faglige delen. Et seminar innebærer ofte endel praktiske oppgaver som skal løses enten i fellesskap eller hver for seg.